Deca ulice u Šumadisjkom regionu

Projekat: „Deca ulice“ u Šumadijskom regionu

Cilj projekta:

Identifikovanje bezbednosnih izazova koji utiču na mlade i promovisanje koncepta ljudske bezbednosti u lokalnim zajednicama Šumadijskog okruga (Kragujevac, Aranđelovac, Batočina, Lapovo, Knić, Topola…) putem sistemskog rešavanja problema tzv. „Dece ulice“.

O Projektu:

Deca ulice i deca prosjaci su deca lišena budućnosti i mogućnosti da se školuju, zaposle i imaju normalan život. Posledice: Isključenost dece iz redovnog obrazovnog sistema i nedostatak informacija o mogućoj podršci za decu glavna su prepreka za integraciju i izlazak iz prosjačenja. Deca prosjaci fizički i zdravstveno su ugrožena, njihova bezbednost je ugrožena, dolazi do fizičkog povređivanja pre svega dece koja prose na prometnim saobraćajnicama. Dešava se da i sami postaju žrtve trgovine ljudima i organima ili prostitucije, bez obzira na pol. Korišćenje psiho-aktivnih supstanci, uključivanje i druga krivična dela (učestvovanje u krađama, razbojništvima i sl.). Uskraćeni su za period detinjstva, oni su odgovorni za egzistenciju porodice i njih samih.

Situacija koja ih dovodi u kojoj se nalaze nije njihova krivica, već krivica roditelja, staratelja i društva. Koji su dozvolili da se ovo dogodi. Deca prosjaci se zloupotrebljavaju od strane porodice, tako što prošnjom izdržavaju roditelje, staratelje ili su žrtve organizovane prošnje. Deca ulice su najčešće napuštena od strane roditelja, staratelja i prepuštena ulici da se sama snalaze bez ikakve mogućnosti za normalan život deteta. Do sada se ovom problemu u Kragujevcu nije davala velika pažnja i nije se delovalo ka rešavanju ovih problema. Broj dece ulice nije veliki, jer samo može da se pretpostavi, ali deca prosjaci su brojna i mogu se videti na mnogim mestima u Kragujevcu.

Projekat je realizovan 2014.god uz podršku OSCE misija u Srbiji